Desertna diktatura u mojoj kući

10882371_1513646615562750_4601281493424010560_n

Poreklo fotografije i recept.


Svake godine otprilike u ovo vreme, sastane se „kućni savet“ moje porodice i otpočne svojevrsnu javnu raspravu. Na kraju sve to obično kulminira pravim pravcatim glasanjem u kome bez obzira na godine, svi imaju pravo učešća. Na prvi pogled, apsolutna demokratija i mnogi će sada s dobrim razlogom pomisliti:

– Bravo! Porodična idila! Svaka čast!

E pa i nije baš tako. I nije demokratija baš za svakoga! Pogotovu ne za moju decu i njihovu majku! Jer to što oni meni rade, to je školski primer gastronomske majorizacije. A ja sam obespravljena i ugnjetena manjina u svojoj sopstvenoj kući.

O čemu se zapravo radi?

Verovali ili ne, o torti i to novogodišnjoj. Nažalost, ta „kruna“ praznične trpeze predstavlja dugogodišnji nepremostivi jaz između većinskog stanovništa moje kuće i mene. 😦

Naime, ova diktatorski nastrojena većina već godinama forsira fensi receptiće u kojima nema osnovnih gradivnih elemenata koje svaka pristojna torta mora da sadrži. A to su da podsetim, orasi ili lešnici i naravno čokolada. Umesto toga, sve neke voćkice, plazmice, piškotice, kremići i ostale „dečje radosti“. Ukratko rečeno, blagi užas. 😦

Dakle, večeras sam prilikom glasanja još jednom ubedljivo poražen. Neko je izgleda ponovo odlično izlobirao stvar.

Rezultat glasanja:

Vasina torta – 1 glas. 😦

Voćna torta – 4 glasa.

– Sramota!!!

Klasik srpske kuhinje je blagorečeno „pregažen“ od šarenog bućkuriša, sklepanog od nekoliko vrsta voća, koji se uz to čak i ne peče. ???

– Sramota!!!

Ovo je samo još jedan u predugačkom nizu dokaza, da demokratija nije za Srbe. Demokratija je za kulturne i disciplinovane nacije. Nacije koje znaju šta žele. Nacije kao što su recimo Švabe i bivši Austrougari. Jer pogledajte samo:

– Zaher torta, pa Doboš torta, pa Esterhazi torta, pa Pišinger torta…

Kakvo bre južno voće, kakvi bre bakrači!? Oni su od svojih torti napravili nacionalne spomenike!

– A mi?

Jednu bre kasvetnu tortu imamo i ni nju nećemo da jedemo! Nije nam „Vasa“ dovoljno dobar! Nije nam dovoljno cool! Pazi molim te! Do „juče“ proja i praziluk, a sad smo najedared postali „fini“. U tuđega tatka, sve nam se čini poubavo!?

Znam ja da polako postajem patetičan i znam da već prilično podsećam na onog jadnika što je brijao cara Trojana. Ali verujte i meni je potrebna ona njegova rupa u zemlji, u kojoj je rekao ono što nigde nije smeo da kaže. Jer i ja bih da se negde izjadam. I ja bih da skinem kamen sa srca i da iz sveg glasa uzviknem:

– Alo bre Srbi! Čujte me! Vasina torta je torta nad tortama! „Vasa“ je zakon bre!


Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s