Od svih snegova u godini, prvi mi je oduvek najdraži!

prvi sneg


Već godinama unazad, ručak se toga dana čeka uz grejanu rakiju i kiseli kupus. O b a v e z n o! A još ako ima i pihtija, k’o što ih danas nema! 😦

Da se zna odmah, da prvi sneg za mene nije obična meteorološka pojava, na koju se ne obraća pažnja. Nekada davno, još dok su ono bile neke normalne godine i normalna vremena i kad su ono živeli normalni ljudi, prvi sneg nam je najčešće dolazio još u novembru. Sad jedva da pristigne krajem decembra, a ponekad zna da nas izbegava čak i u januaru.

I eto, baš zato što je u poslednje vreme tako nepredvidiv, sneg se mora dočekati baš onako kako se dočekuje rado viđen i redak gost. Jer da nam nije stigao danas… Da je kojim slučajem, još samo malo potrajalo ono „bolesničko“ decembarsko proleće… Odosmo svi mi u grip, ili u ko zna kakve druge nevolje. Dakle, dobro je što nam je konačno stigao i zato, neka nam je dobrodošao. Za ovu lepu i belu vest, muštuluk je danas moj. 🙂

A ono što se po pitanju „odbora za doček“, obavezno mora znati je sledeće:

– „Grejana“ ne sme da bude prejaka i da „utepuje na mesto“ od jednu čašku. Grejana mora da bude „mekačka“. Onako, što se kaže, da bude „taman“. Baš k’o što je taman i pametna i lepa žena, koja ume da te polagačkim obuzme i pamet ti na tenane oduzime. 🙂

 A kupus volim, kad „ropka“ pod zubi. Da se čuje dok se jede. Da bude „al dente“, što bi rekli oni fini. 🙂 I da obavezno ima zdravu, roznjikavu boju. A ove godine nam je baš takav. Za medalju! I tu mora da se pohvalim, al’ zasluge neka idu na gazda Peđin račun. (Zlatan trag, reklamica 🙂 ).

– „Gruvana“ je isto mnogo važna i to ne sme da se zaboravi! Mora da bude iz najdomaćinsku kuću iz Lokošnicu (obavezno Donju 🙂 ). Ima gi poviše takve. I koju god da izaberete, ne mož’ da omane . 🙂

– A pihtije će ipak malo da nam zakasne za ovogodišnji prvi sneg. Malko smo izgleda zatečeni (baš k’o putari 🙂 ), pa će zato da stignu sutra. (Koj da dočeka? 🙂 ) E tu je važno da je lonac golem i da svinjske butkice, uši i ostala „svinjska konfekcija“, budu kvalitetne i lepo osušene i nadimljene.

– A ono što je ipak najvažnije za dobre pihtije i na šta moram sve da upozorim, je da nikako ne napravite grešku koju sam ja učinio jutros! Nikako ne smete da se svojoj omiljenoj, mladoj i jedroj prodavačici ( 🙂 ), u svojoj omiljenoj mesari, obratite maloumnim i u potpunosti nepromišljenim pitanjem:

– Gospođo, imate li suve nogice? 😦


Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s