Dr sa tačkom i njegova kazna

11082517_1550494608544617_8497554092672265686_n


Gabaritan čovek, nezgrapnog gegavog hoda, pažljivo je silazio niz stepenice. Avion je ostao iza njega. Pre samo nepuna 3 sata, poleteo je iz Pariza. Užurbano je napustio aerodromsku zgradu i ušao u automobil koji ga je već čekao.

Njegov saputnik je vukao ogromnu torbu i kaskao za njim. Po već ustaljenom običaju, nije prestajao sa svojim „magistarskim“ brbljanjem. Morao je da ga trpi, iako mu je već duže vreme išao na živce.

Duboko zavaljen u udobno sedište, zatvorio je oči. Kao i uvek prilikom njegovih čestih putovanja, nije se osećao dobro prilikom povratka u Srbiju. Ovoga puta, iz glave mu nije izlazio i neprijatan telefonski razgovor od pre neki dan. Još uvek je u ušima mogao da čuje, tihi preteći glas svog sagovornika:

– Šta radiš to čoveče!? Ponovo praviš gluposti! Što ti je sad ovo trebalo!? Kakve su bre ono majice, vatrometi i toalete!? Jesi li ti normalan!?

Sagovornik nije birao reči.

– Ja zagovaram štednju, a ti priređuješ svetosavski bal u čast svog rođendana! Šta zamišljaš da si?! Sultan možda!? Sva štampa bruji o tvojim bahanalijama! Sprdaju se sa nama! Biću srećan, ako te i televizije ne potkače!

Pokušao je da objasni, ali ga je odlučni ton sa druge strane linije, momentalno presekao:

– Tišina tamo! Neću da čujem nikakva opravdanja! Navikao sam već na tvoje idiotarije. Da si imao bar malo mozga, već bi bio ambasador u Pekingu! Sad sedi u onoj tvojoj vukojebini i potrudi se da ni glas o tebi više ne čujem!

I taman kada je pomislio da je jeftino prošao, usledio je jasan nastavak:

Kazna ti je već poznata! Nemoj da predugo čekam!!!

Razgovor je bio završen. Nije uspeo, ni reč da izusti. A šta bi uopšte mogao i da mu kaže? Ovoga puta je stvarno prevazišao čak i samoga sebe! Zasrao je za medalju!

I pored svega, nije bio preterano uzrujan. Nije mu bilo sefte da bude u ovakvoj situaciji. Već je navikao da bude kažnjavan. Jedino ga je brinulo, da li će uspeti da „prikupi“ razrezanu kaznu, pre planiranog odlaska u Solun.

Dakle, već sutradan će morati da sve organizuje. Grozničavo je razmišljao od koga bi mogao da počne.

Na pamet mu je najpre pala velika rajska ptica. Taj je obojen svim bojama, a ponajviše sa 50 nijansi asfaltno sive. Daće koliko mu se kaže. Ionako se sam nudi da donira. Zadovoljstvo je sarađivati sa pametnim čovekom, koji ne želi da dobije „negativne reference“.

Odmah zatim, setio se novopečenog hotelijera. Hotel na seoskoj utrini i kilometre pomerena tabla sa imenom grada!? Vredi to mnogo više od onoga što je do sada, taj „brodski bundžija“ častio.

Tu je i kafedžija koji je onomad za samo nekoliko groša, kupio veliki kompleks državnog zemljišta. Njegov brat je postavljen na važnu državnu funkciju. Obojica su puni ko brodovi i obojica su ziceri!

Pa onda onaj jadnik, što je započeo onu zgradurinu na mestu nekadašnjeg stovarišta. Ako hoće da je završi, dobro zna šta mu je činiti!

Mogao bi još „malo“ da se isprsi i onaj što mu je za „DŽ“ uveo holivudsko osvetljenje na porodičnoj kući i video nadzor nad svime što poseduje. Uz to mu je sredio i sve zanatske radove na novoizgrađenoj poslovnoj zgradi i vikendici. Ali valjda pozicija vrhovnog nadzornika za sve i svašta, vredi malo više od uvođenja instalacija u ove „kućice“.

Doduše, nije se baš pretrgao ni „STRUČNJAK“, koji je te iste „kućice“ opremio belom tehnikom i nameštajem. Pozvaće i njega! Kad su pare u pitanju, od viška glava ne boli.

– Eto. To bi bilo to.

Sa nekoliko poziva, kazna će već sutradan biti kompletirana, a verovatno će i da pretekne. Ipak je to samo 20 hiljada eura! Sitnica!

– Kolaj rabota za velemajstora! – pomislio je zadovoljno.

Uostalom, nikada nije ni sumnjao u svoje organizatorske sposobnosti.

Sada već u mnogo boljem raspoloženju, polako je utonuo u okrepljujući san. Pariz jeste lep i nezaboravan, ali ume da bude i veoma naporan. Naročito sa njegovim zglobovima.

~:~

Probudilo ga je iznenadno poskakivanje automobila, po dubokim neravninama na kolovozu. Iako su mu oči još uvek bile zatvorene, uzrok neprijatnog truckanja, bio mu je savršeno poznat.

Stigao je u svoj rodni grad!


Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s