More znaš šta Milane Vasiću! Alal neka ti je!


Ne znam da li je to mnogo ili malo, ali ja sam u životu stekao drugove, taman za prste jedne ruke. Naravno, mislim na one prave drugove. I što je najgore (ili možda najbolje?), veći deo njih uopšte ne živi u Srbiji.

Neke od tih retkih dragulja, pronašao sam još u vreme služenja JNA. Od nekad moćne armije, na kraju su mi preostale samo moćne uspomene i par iskrenih drugara. Jedan od njih, koji je sasvim slučajno Hrvat, živi čak preko velike bare. A drugi je u našem južnom komšiluku. Dakle Makedonac!

Bitoljska gromada, moj drugar Vecko! Golem čovek, a još veća duša u njemu.

Sećam se, mogao je Vecko da baci onu gumenu vežbovnu bombu skoro dvostruko dalje od prvog posle njega. Bio je armijski rekorder! Pravi atleta i velika nada ex YU rukometa. Ali, po sopstvenom priznanju, više je voleo da lovi nego da trenira. Pa je umesto u rukometnom klubu Pelister, mnogo više vremena provodio u istoimenoj planini.

Elem, pre nekoliko godina, ispunili smo ja i moj drugar Vecko naš davnašnji dogovor. Da mi konačno bude gost i to u vreme roštiljijade! Bio je to nezaboravan i prilično naporan dan, sa fantastičnim završetkom.

Dakle, posle celodnevnih gastronomskih napora koje ću ovoga puta preskočiti, nekako baš pred ponoć, ušli smo moj drugar i ja u sada već nepostojeću kafanu „Kozara“. Zašto smo se baš tamo obreli, pojma nemam. Jednostavno, desilo se da smo banuli i seli za prvi slobodan sto. Onaj, odmah desno od vrata.

Restoran i nije bio nešto mnogo ispunjen, ali nije bio baš ni prazan. Što bi se reklo, onako.

A unutra je već bila poznata ekipa stalnih mušterija. Zna se već kojih. Neću im pominjati imena iz čisto političkih razloga. Samo ću reći da nekolicini od njih i nije bilo mnogo drago kada su me ugledali na vratima. Ali i bez da kažem, svi znamo ko je sve gotovo svakodnevno sedeo u Kozari i koga je sve Vađo portretisao i ovekovečio na svojim platnima!

Dakle, dok je polako jenjavala galama i gužva na ulici, ja i moj gost smo naručili piće za kraj napornog dana. A u nekom trenutku dok smo ga ispijali, začulo se tiho pevanje. Na samo par metara ispred nas, za stolom koji je bio neposredno ispred vrata, sedela su tri mladića. Jedan od njih je tiho pevao. Onako za svoju dušu. Mislim da sam ja bio prvi koji je obratio pažnju na to njegovo pevanje. A pevao je… Ma čudo jedno!

Jedna pesma, druga, treća… I naravno, svi prisutni su već primetili da dečko stvarno ume da peva.

– Ko je bre ovaj? – upitao je moj drugar.

– To je jedan mladi srpski glumac. Ne mogu da mu se setim imena. Glumi ovde u našem pozorištu. – odgovorih.

Vecko pozva konobara, naruči još jednu turu i reče:

– Da znaš da liči na Gagu Nikolića, samo je lepši i ume da peva. Kako li će tek da peva kad poraste?

Mladi glumac je primetio da ga „ogovaramo“. Osmehnuo se ka nama i nastavio da pleni kafanu svojim glasom. Sada već puno glasnije. A zaista je umeo da prosipa šarm, svuda oko sebe. Onako nenametljivo i nonšalantno, kao što retko ko ume. Rekao bih da mu je to urođeno.

A onda se iza mojih leđa začulo:

– Nane mu jebem! Iz popke bre sobuva s’ ovaj glas, kad ga pušti iz gušu!

Čika Sava Čokot! 😀

Njega pominjem po imenu, jer iako je bio crven do koske i aktivan u PUPS-u od osnivanja, ipak je bio „vanstranački“. Njegova politička aktivnost i nije bila ideološke prirode. Zanimalo ga je samo jedno! Da se „nađe“ penzionerkama i to naročito onim mlađim. 😀  Lafčina je bio čika Sava. Lafčina i mučenik! Bog dušu da mu prosti.

A onda je sa više strana počelo:

– Zoki! Daj piće za dečka što peva i njegovo društvo! More daj za celu kafanu! Al’ da pevaš sinko!?

Đipnu Zoki (takođe pokojni) na noge lagane i zavrte ajncer u ruke. Razvrte se i Slađka u šanku i odjedared, ožive već gotovo zamrla kafana. I šta da vam pričam dalje, kad i sami znate.

Izgibosmo tu noć! Potepa nas Milanče načisto! 😀


Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s