Bravarski solfeđo, majku ti božju!? 

solfeđo.jpgTu u mom neposrednom komšiluku, živi jedan čika Božidar, a svi ga naravno zovemo Boža.

Boža je mio i fin čovek i ponekad me pozove da mu namestim skajp, ili tako nešto, a u stvari znam da samo želi da popričamo. Boža je inače penzioner, hvala Bogu zdrav i vitalan. Ženu je sahranio pre nekoliko godina, a deca i unuci mu žive van Leskovca.

Elem, Boža je radio u jednom poznatom, sada nepostojećem leskovačkom preduzeću. Bio je VKV metalostrugar. Pored toga, u svojih deset prstiju je imao i sve bravarske i zavarivačke tajne. Radio je svuda po svetu. Najčešće naftovode po Iraku, Libiji, Rusiji… Čak je davnih sedamdesetih montirao i neku platformu na Severnom moru. Govorilo se za njega da ume živu decu da napravi od gvožđa.

E sad… Za tu decu od gvožđa ja baš i ne znam, pa ne mogu da pričam. Ali znam da je mnogim zubarima i lekarima pravio nekakve specijalne instrumente. Dolazili su kod njega i neki inženjeri iz farmaceutskih i ko zna kakvih sve fabrika. Donosili nacrte, a posle par dana odnosili neke blještavo sjajne „slavine“, „klipove“ i ostala, bog zna kako se sve zovu, metalna čudesa. Prosto rečeno, kadgod nešto nigde nije moglo da se kupi, znalo se… Tu je Boža.

Zašto vam ovo pričam?

Danas kada sam ugledao ovu fotografiju, istoga trena mi nešto pade na um… Moraću prvom prilikom da pitam čika Božu, gde je učio i naučio sve te njegove zlatne zanate? Gde je išao u školu i da l’ je imao muzičko?

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s