„Psovo je Braca i krivce i žrtve, puške i vaške i rov prepun blata. Rek’o je: ne mož’ izbrojati mrtve, jer su se carevi igrali rata. Ej, žao mi konja!“

nišška


Rano je jutro. Ulica prava kao strela. Sa obe strane sve sami trgovački i zanatlijski dućani. Po blatnjavom kolovozu, sporo se vuče dugački transport. Vojska prolazi kroz grad.

Najednom, uznemirena životinja se iznenadno propnu. Teško natovarena kola krenuše unatrag. Kroz vazduh, oštro fijuknu bič. Al’ dockan! U zaprezi iza, bolno zanjišta dorat. Veliki okovani točak prignječi vitku potkolenicu i ona ko slamka puknu.

~:~

Konj leži i teško diše. Slomljena noga nevoljno drhti. Hladna cev je prislonjena na njegovu glavu. Baš pored plemenitog oka koje netremice gleda u sivo, bezlično nebo. Gleda po poslednji put.

Pucanj!

Preplašene crne ptice prhnuše sa jablan topole. Kolona lagano produži kroz razbuđeni grad.

~:~

Dramatična fotografija koja je pred nama je nastala 1915. godine. Na njoj je prikazan „prolazak nemačkih trupa kroz neki srpski grad“.

Ubeđen sam da bi ova fotografija u svakom mom sugrađaninu morala da izazove veoma jak „subjektivni osećaj svojine“. Ako se tome pridoda i jedan foto dokument Ive Eterovića, kao i uvid u onovremeni i jedan nešto noviji urbanistički plan, dileme nema.

Ovo je Leskovac!

Nisam baš siguran kako se ova ulica zvala u ono doba. Danas nosi prilično rogobatno partizansko ime i verovatno je zato svi Leskovčani zovu jednostavno „Niška“.

U ovakvim slučajevima obično postavljam uporednu fotografiju iz današnjice, ali bi ona ovoga puta verovatno odmogla. Na mestu dvospratnog objekta iza visokog stabla na levoj strani, danas se nalaze „Moris servis“ i butik ženske odeće „Lana Griss“. „Prolazi“ oko tog objekta su jasno vidljivi na nekadašnjim urbanističkim planovima, a postoje i dan-danas. A u daljini, na mestu ukrštanja Niške i ulice koja je od Kasparovog mosta vodila ka bolnici, naziru se krovovi kuća od kojih bar jedna još uvek postoji.

Ovo je inače jedina fotografija „Niške“ ulice iz tog perioda koju sam ikada video. Moguće je da grešim, ali mislim da čak ni leskovački Narodni muzej ne poseduje takav dokument.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s