Svoje ne dam! Tuđe neću! Iliti, kude je taj Niš?


Dosadio sam već i Bogu i ljudima s fotografijama Leskovca koje su slučajno ili namerno pripisane drugim gradovima. Nastaviću naravno s time i ubuduće, jer takve su „pozajmice“ na žalost veoma brojne i žestoko me nerviraju. Priznajem ipak da sam ponekad, mada veoma retko, susretao i sasvim suprotne situacije. Jedna od takvih je i ova, ili kako bi to Džon Kliz rekao, „And now for something completely different“.

Pred nama su dve prilično poznate i dosta eksploatisane fotografije, sa istovetnim nazivom, „Prvi miting u oslobođenom Leskovcu, 1944.“. Na njima je prikazan isti događaj i zajedno predstavljaju potpuno jasnu celinu. Fotografije inače potiču iz veoma respektabilnog izvora. Radi se o nekadašnjem „Muzeju revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije“, koji je od 1996. u sastavu „Muzeja Jugoslavije“. Inventarski brojevi fotografija su 10528 i 10529.

miting

inventar

miting1

inventar1

Fotografije su primarno postavljene na sajtu http://znaci.net/, koji verovatno predstavlja najveću internet bazu podataka o Drugom svetskom ratu na jugoslovenskom području. Odatle ih je kasnije preuzela „sveznajuća“ Vikipedia. Na njoj je jedna od tih fotografija prisutna na gotovo svim temama koje ozbiljnije obrađuju grad Leskovac (Istorija Leskovca, Bitka za Srbiju, Niška operacija itd.). I kako to obično biva, sa Vikipedije su je kasnije preuzeli mnogi i bez trunke razmišljanja je ugradili u svoja novinarska i naučna „dostignuća“. Neću prozvati nikoga, ali ću se ipak drznuti i postaviti sasvim prosto pitanje:

– Da li je ovo zaista Leskovac?!

Na fotografijama vidimo masovno javno okupljanje na kome se apsolutno može primeniti poznata policijska „formula“, „tri čoveka po kvadratu“. Samo mesto dešavanja izgleda ogromno. Iz svega toga je lako zaključiti da su događaju s fotografija prisustvovale desetine hiljada ljudi. Po mom skromnom mišljenju, te 1944. godine, Leskovac sa svojom okolinom nije mogao obezbediti publiku u ovolikom broju. Takođe sam siguran da Leskovac u svom urbanom (tada uglavnom razrušenom) jezgru nije imao adekvatan prostor na kome bi tolika publika mogla stati. Ovo su bile samo početne pretpostavke koje su pobudile moju dalju radoznalost. A dalja analiza je ubrzo dala neoborive rezultate.

Uz malo „primenjene enigmatike“, na jednoj od parola sam uspeo da razaznam i pročitam, „Aleksandrovo“.

miting 4

Takođe mi je zapalo za oko da je svečana bina postavljena uz ogroman zid, koji neodoljivo podseća na bedem nekakvog utvrđenja.

Toponim „Aleksandrovo“ je u Srbiji prilično čest, ali najbliži Leskovcu je istoimeno selo u opštini Merošina. A gde nam je najbliža tvrđava?

Da skratim priču. Iz čudesne „simbioze“ studentskih sećanja i Google mapsa, proisteklo je rešenje ove zagonetke. Dakle tu smo.

Tvrđavska pijaca, ulica Đuke Dinić, grad Niš!

Gotovo sve kuće u ovoj ulici su za proteklih 7 decenija pretrpele drastične izmene, ali je jedna i pored toga lako prepoznatljiva. Ona na uglu sa Dobričkom.

miting kućakuća na uglu 1

Samo osam godina kasnije, tačnije 6 jula 1952. na istom mestu, ali sa binom na suprotnoj strani, Nišlije su dočekale Josipa Broza.

205284_400037366700646_1588146158_n

To je naravno neka sasvim druga priča i zato ću se ja vratiti našim fotografijama. One su dakle snimljene sa zida niške tvrđave. Stajna tačka fotografa je bila otprilike na mestu koje crvena strelica pokazuje u donjem levom uglu sledećeg prikaza.

pijaca

I eto, nakon više od 70 godina, dve izuzetne fotografije su konačno vraćene tamo gde im je mesto. Pravi Leskovčani ih nikada nisu osećali svojima, a meni je veoma drago što one ipak ne „odlaze“ negde daleko, već pripadaju našim dragim komšijama.

 

 

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s