Lažu kada kažu da se tope u ustima. Tope se na pogled! 💕

vaniliceOsnovni recept za 50 – 60 komada:

250 g masti
2 jajeta
500 – 600 g brašna
1. kafena šoljica kristal šećera
pekmez po želji (preferiram šljivu, mada neki misle da je kajsija bolja)
šećer u prahu za posipanje
2. kesice vanilinog sećera

Mast penasto umutiti s jajima i kristal šećerom, potom dodati brašno u količini potrebnoj da testo ostane mekano, ali da se ne lepi za ruke. Zatim na dobro pobrašnjenoj površini razvući oklagijom do debljine od pola centimetra i malom modlom (rakijska čašica) vaditi kružiće.
Peći na podmazanom plehu ili pek papiru na T 180 °C. Ne smeju da potamne, već moraju ostati bele! Ne brinite ako deluju pomalo nepečeno i meko, jer će očvrsnuti tokom hlađenja. Kad se malo prohlade „lepite“ po dve pekmezom, a kada budu potpuno hladne uvaljajte ih u prah šećer kome ste dodali vanilin. Služite najranije sutradan!

Legenda kaže da su vanilice najukusnije četvrtog dana po spravljanju! Ne znam da li je to zaista tako, jer u mojoj kući nikada nisu dočekale taj četvrti dan. 😁

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s