Anglosaksonsko ubistvo „Malog Mančestera“

bobardovanje123


Malo je reċi da kada god pronađem neku nepoznatu fotografiju starog Leskovca, osetim ogromnu ushiċenost i zadovoljstvo. Taj trenutak u kome shvatam da je pred mojim očima moj rodni grad, nikada neċu moċi da objasnim i rečima opišem.

Na veċini tih fotografija su okupatorski vojnici koji su ga u dva svetska sukoba, ognjem i mačem zauzimali i u teroru držali. Za sve ovo vreme otkada tragam za izgubljenim leskovačkim fotografskim artefaktima, uvežbao sam svoj um i srce da ignorišu te raznouniformisane soldateske horde. Moje oči vide samo moj voljeni grad i njegovu raskošnu lepotu, zamrznutu u svetlosti koja je bljesnula kroz objektiv fotoaparata.

A onda sam pre nekoliko meseci, „kopajuċi“ po nekom britanskom vojnom arhivu, naleteo na svetlopis koji je u deliċu sekunde ubio sve u meni. Prilično zaprljana i pogrešno orjentisana fotografija mi je prosto rečeno skamenila srce. Preda mnom je bio grozan trenutak iz davno prošlog vremena. Preda mnom je bio trenutak čije se bolne posledice u mome gradu još uvek oseċaju. Preda mnom je bio uspešan pokušaj, masovnog ubistva s predumišljajem.

– Prve bombe su pale na sam centar grada. Tu negde oko ulice Cara Lazara i Garetove palate. A onda su u nekoliko talasa, američki Liberejtori (oslobodioci) nemilice prosuli 69 tona razornih bombi na nebranjeni grad. Ponajviše duž gradske žile kucavice, od železničke stanice do mosta na Veternici kod današnje pošte. Čitav taj potez je u gustom dimu i betonskoj prašini. Hiljade Leskovčana je zatrpano, ubijeno, osakaċeno…

Tačno je 12 časova i 19 minuta. Šesti je septembar 1944. U toku je najtragičniji događaj u viševekovnoj istoriji ovoga grada. U toku je 120 sekundi „prijateljskog“ bombardovanja o kome se ċutalo narednih 50 godina.

P.S.

Na sledeċem linku možete pogledati ovu fotografiju u izuzetno kvalitetnoj rezoluciji. Takođe objavljujem i manju sa kratkom legendom koja ċe današnjim generacijama omoguċiti lakše povezivaje s modernim Leskovcem i jasnije sagledavanje razmera razaranja.

  1. Crkva u Rudaru
  2. Svetoilijska crkva
  3. Trg Crnog Marka
  4. Most kod glavne pošte
  5. Krug leskovačke bolnicebobardovanje1234

 

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s