Slavej pile ne poj rano! 💕

slavej


A lepo sam im govorio da ne sade šljivu pored kuċe. Predlagao sam im i trešnju i jabuku i dud, al’ džaba! Nije imao ko da sluša, a sad se žale da ne mogu da zaspe. Znao sam da ċe biti tako, jer meni je još deda govorio:

Ako imaš lagan san, nikako šljivu u avliju! Šljiva je za u šljivak, a jabuka i dud su za pred kuċu. Jer slavuj voli mladu šljivu više od bilo kog drveta na svetu. Kad izabere rascvetalu granu, tu više nema spavanja. A da sečeš plemenitu voċku, ili da ubiješ bulbula ne biva! Grehota je to od Boga. Nego jastuk na glavu i trpi sve tamo do sredine leta, dok sam ne utihne.

Deda je inače ko i svaka čestita duša spavao ko top, a i voleo je slavuje. Jedan mu je ipak prilično zagorčao život.

Aprila 41. negde oko Šapca, njegovu četu su zarobili Nemci. Odatle su ih pešice sproveli do Beograda, a potom u stočne vagone pa pravac Stalag u južnoj Bavarskoj. Sve u svemu, dedi i nije bilo tako loše. Rat je proveo manje-više mirno u malom selu u okolini Mosburga. Radio je na nekom imanju i često je govorio da je prošao mnogo bolje od onih koji su ga zarobili i poslali tamo. Pored pomoċne zgrade u kojoj je često spavao (poslednje godine zarobljeništva više nije ni odlazio u logor), bio je veliki voċnjak. Sve nekakve krupne švapske jabuke i kruške i jedna jedina kržljava šljiva. I svake proleċne i letnje noċi bi iz obližnjeg ružinog grma na tu šljivu doletao slavuj i započinjao svoj zov. A deda bi do duboko u noċ slušao njegovu pesmu, misleċi pri tom o svojoj nedorasloj deci, o svojoj ženi, i o svojim šljivama.

Krajem juna 45. je dobio papire, pozdravio se sa gazda Georgom i krenuo put kuċe. Stigao je u neko julsko predvečerje. Svi su mu bili živi!

Te noċi, kad su mu deca konačno zaspala iscrpljena radošċu i kad su u očima njegove žene presahnule suze, iskrao se tiho iz kuċe i otišao u šljivak. Seo je na zemlju i naslonio na hrapavo stablo. Slavuj je neumorno pevao, a deda je zaspao brzo i mirno. Po prvi put nakon četiri preduge godine.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s