Matrikula

 

matrikula12


Bog mi dade „sreće“ pa do svoje trideset i treće bejah u dva rata. Naravno ne svojom voljom, a još manje svojom krivicom. I mada sebe u mojim sadašnjim godinama što se religije tiče smatram nevernikom, u prvom sam na moju nesreću ratovao protiv sopstvenih sunarodnika „one druge vere“. Ne sećam se baš tačno ko je u tom ratu pobedio, ali sasvim dobro pamtim da nakon povratka iz njega, „spomenicu“ nisam dobio.

U svom drugom ratu sam ratovao protiv skoro čitavog sveta. U stvari, da ne preterujem… Samo protiv vojno najjačeg i ekonomski najmoćnijeg dela čovečanstva. Ni nakon tog rata mi spomenicu ne dadoše, al’ mi rekoše da sam pobedio?! Ponekad zažalim, što ne beše lepe sreće da sam izgubio i da su me Ameri porobili, pa Bog da me vidi. Umesto toga, jedino što je nama „pobednicima“ preostalo je da se kurčimo dok je Putinu ćef. A kada Putin „prođe“, ili kad ga prođe taj njegov ćef, opet ćemo da najebemo ko žuti i opet ćemo da „pobedimo“. Jer realno, u ovom geopolitičkom trenutku Putin jeste Rusija, a Rusija jeste moćni sibirski „medved“. Ali Amerika će uvek biti Amerika! Pa makar bila i prokleta, ko što mi to davno u staroj palilulskoj kafani, kroz pesmu jedan Nišlija sa zlatnim zubom reče.

Prvo od moja dva ratovanja, i dan-danas pokušavam da potisnem iz sećanja, jer to i ne beše pravi rat. Više je ličio na nekakvu prokletu klanicu! Ali ne bih sad o tome jer ko što rekoh, već više od dva desetleća se trudim da zaboravim.

Svog drugog rata se sećam mnogo jasnije i nekako mi je „draži“, jer nisam bio u prilici da potežem ni „vatreno“ ni „hladno“ na one koje sam smatrao svojima. A i za razliku od prvog, u tom drugom mi pored puške i svega ostalog, dadoše i matrikulu.

Pitate se deco, a verovatno i svi vi koji ne znate, ili ste možda znali pa zaboravili, šta to beše matrikula? E pa ja ću vam reći, jer nedobog da saznate na način na koji sam to saznao ja, a i mnogi drugi pored mene. Mada, kakvog „vrhovnog komandanta“ imamo… ni to nije isključeno. Čak uopšte nije, a to je ono što me najviše plaši!

Matrikula… To vam je onaj „medaljon“ iz američkih filmova, koga sa vratova poginulih vojnika njihovi saborci kidaju naglim pokretom ruke. Za razliku od američkih matrikula koje su na nekakvom nežnom lančiću, srpske je nemoguće pokidati. Sa srpskim matrikulama se u „moje“ vreme postupalo mnogo delikatnije i mnogo pažljivije. Ne samo zato što su neraskidive, već i zato što se u srpskoj vojsci nekada za to znao red.

Najpre čoveku zatvoriš oči ako su mu još uvek otvorene, i namestiš mu glavu tako da njegovo čelo gleda u nebo. Malo poćutiš… Pa otvoriš njegovu matrikulu i uzmeš jedan od dva „masna“ papira na kojima je ispisana njegova vojna pošta, čin, prezime, očevo ime, ime, godina rođenja, srez i opština. Potom zatvoriš matrikulu zajedno sa preostalim papirom… Zakopčaš nesrećnikovu krvavu košulju… I kreneš dalje. 

Zahvaljujući valjda istom onom Bogu, u koga kao što već rekoh ne verujem (odavno!), ovo što sam vam upravo opisao nikada nisam radio. Samo sam na moju ogromnu žalost, gledao kako to neko drugi radi.

Zbog čega vam sve ovo pričam?

Slušam proteklih meseci dvojicu neostvarenih huligana koji su sticajem bolesnih okolnosti, ozbiljni kandidati za ortačku podelu „Nobela“ za mir… svojim izmučenim i nestajućim nacijama orkestrirano govore o nekakvom „razgraničenju“ i usput pritajeno zveckaju oružjem… i setih se svoje matrikule i svog jedva punoletnog sina… pa se nešto mislim:

Imam godina taman toliko, koliko je potrebno da na vrat ponovo okačim svoju staru matrikulu. Još samo stari kalaš da mi daju i malko „džebane“, pa da se najebem mile majke jednom od dvojice nesuđenih laureata. I to onako, kako bi moji Leskovčani rekli, „sas golem merak“. Pa neka košta šta košta. Jer merak nema cenu!


 

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s