Neobjavljeni komentar na Jugmediji

rakija


Iz čista mira, upita me prijateljica pre neki dan:
– Je li… je l’ razlika u čitanosti između Jugmedie i ostalih portala baš tolika?
– A zašto mene pitaš i zašto misliš da ja to znam? – pomalo iznenađeno odgovorih kontra pitanjem.
– Pa ona mi tako reče, mada je nisam ni pitala. A tebe je navela kao svedoka. Takoreći, kao eksperta za te teme.

I dok sam zamišljeno gledao u njene prekrasne i prepametne oči, prstima sam prelazio preko ivice čaše. Na dnu čaše, rakija. Kruška. „Ubija“ kol’ko je dobra. Najbolje ide uz prevreli sir preliven maslinovim uljem i uz poneku maslinku. Zelenu lli crnu, ne pravim pitanje. Ne volim samo one bez koštice. Nisu mi gušt, jer volim da „radim“ jezikom.
Ali prijateljica preferira šopsku i uvek poručuje ogromnu porciju za oboje, pa moram da trpim. Jbg, paradajz u februaru meni u mojim godinama liči na lepu i zgodnu dvadesetogodišnju devojku. Izgleda preukusno, zrelo i napućeno. Ali samo tako izgleda!
I dok tako trpim taj „gastronomski protivprirodni blud“, razmišljam, da l’ da prvo naručim još jednu turu, ili da joj najpre odgovorim. Dilemu dana je prekinuo konobar. Inače, jako fin i bistar momak. Čim na vratima spazi moju prijateljicu, odmah gasi Karleušu i pušta Aleksandru Radović. Uzgred, odaziva se isključivo na „Lepi“. I tako… uz Lepijev blistavi osmeh, još dve kruškice stigoše na sto i meni ne preostade ništa drugo, osim da odgovorim na već postavljeno pitanje.

– Jeste. Razlika u „otvaranjima“ je baš-baš tolika, a nekada je bila i veća. I šta je tu čudno? – odgovorih konačno i nastavih – Pa i „Pink“ je višestruko gledaniji od „N1“. A i „Informer“ bi u Leskovcu bio sto puta čitaniji od „Danasa“, da mu Ledi već godinama ne udara rampu.

– Šta misliš o „drugom“ portalu? – nastavila je sa pitanjima, kao da je moj prethodni odgovor već znala.
– Šta ima da mislim. Isti budžet bezecuju. Od istog gazde. Iste im sujete. Ista „kifla“ drugo pakovanje. A gazda to dobro zna. Ako zatreba, još jednu „biblioteku“ će otvoriti, da se nađe i za ćere sa drugog portala.

– A šta misliš o brojanju šetača? – ne prestaje s pitanjima.
– Nema ni tu šta da se razmišlja! Formula je jasna. U jednoj portalskoj jednačini trenutno ima više para a manje šetača, a u drugoj vlada obrnuti reciprocitet. Uostalom, ta brojanja i na jednom i na drugom portalu ionako nisu poruke za javnost, već za onog u Pana Đukića. Sve će to doći na svoje kad im njihovi istovetni drugari iz svevideće službe saopšte približno tačan datum „pobede“. Onda će obe mogulke istovetno hiperbolisati broj šetača. A kad im se brojevi budu poklopili, znaj da je čas pobede šetača blizu.

– Koliko šetača ima po tvom mišljenju? – novo pitanje.
– Ne znam. Uvek sam u gomili, desetak metara iza tebe. Iz „žablje“ vizure je nemoguće prebrojati. Ljudi koji žive u Ilije Strele, a koji su gledali sa svojih prozora, govore o ispunjenoj ulici i ogromnoj masi. Verujem da je kolona respektabilna i da se vrti oko hiljadu duša. Ne mnogo preko, ali ne ni mnogo ispod. Za mene lično, ogromnu enigmu predstavlja kako je redakcija koja je na koncertu Dragane Mirković izbrojala više od osamdeset hiljada fanova na jednoj običnoj raskrsnici, spala na samo „par stotina“ demonstranata u čitavoj Ilije Strele?! Pomenuta ulica je dugačka TAČNO TRISTA metara. Da su demostranti hodali u samo jednoj jedinoj koloni jedan iza drugog, opet bi ih bilo više od „par stotina“, jer je čitava ulica bila ispunjena od skretanja iz Mlinske do svog uliva u Bulevar.

– Čitaš li ti uopšte Jugmediu? – Iako je ovo pitanje bila namerna provokcija, odgovorio sam kao iz topa:
– Naravno! Od reči do reči i to godinama. Ma šta čitao! Znaš onaj vic, „jesil’ čit’o Hasanaginicu?“
– I šta misliš o tome što čitaš? – nisam uspeo da je nasmejem.
– Pa zavisi od vremena objavljivanja i od onoga ko potpisuje. Eto, pogledaj npr. tekstove:

https://jugmedia.rs/rec-nije-na-prodaju/ i
https://jugmedia.rs/ponovo-obracun-novinarkom/.

Nekada sam verovao u napisano. Ali iz današnje perspektive, jedina preostala istina u koju verujem je natpis na njenoj bluzi sa fotografije na drugom linku.

Danas je situacija potpuno drugačija i mnogo jasnija. Imamo recimo izveštaje sa „istog“ događaja na različitim lokacijama. Mislim na poslednje šetnje u Nišu, Vranju i Leskovcu

https://jugmedia.rs/u-nisu-na-protestima-baklje-slobode-i-pismo-od-djuricka/ ;
https://jugmedia.rs/novinar-radoman-iric-vec-dve-godine-u-vranju-zive-oni-i-mi/ ;
https://jugmedia.rs/protestanti-zatrazili-bojkot-skupstine-leskovca-fotovideo/.

Isti portal, ista redakcija, a potpuno različite poente u tekstovima. Dopisnici iz Niša i Vranja pecizno prenose suštinu protesta i daju odgovore na osnovna novinarska pitanja. Njihova urednica iz Leskovca se pak bavi formom?! Ona prvenstveno broji. Iz petka u petak, licitiranje brojem šetača je za nju od presudne važnosti, i time svesno zabilazi suštinu dešavanja sa koga izveštava. Ipak, zna ona vrlo dobro šta je suština ove „revolucije“. Nije joj ovo prva. Zna ona vrlo dobro da će dok i poslednji šetač korača i zviždi, onaj na Andrićevom vencu i onaj u Pana Đukića biti opasno nervozni. Zato i broji tako kako broji, jer se na takvo njeno brojanje u Pana Đukića gleda kao na bromazepam.

– Šta misliš dokle će tako?
– Pa sve dok bude trebalo. To joj je urođeno. To je urođeno manje više svima koji iz gumenih opanaka uđu u „cipelke, patike i cvičke“. Svima koji poslednjih trideset godina psuju Tita, iako bi da njega nije bilo još uvek jeli lebac iz crepulje. Ona je ipak i među njima posebna. Ona nepogrešivo zna kako funkcioniše današnji tranzicioni sistem. Pliva u njemu kao riba u vodi i poznaje ga bolje od svih. Bolje od tebe, mene i svih šetača i botova zajedno. Bolje i od Bojte, i od Meska, i od svakog narednog „šerifa“.

– Otkud ti to znaš?
– Otud, jer ja nju poznajem bolje od svih!
– Lepi, daj nam još dve kruške i zavrti nam ponovo Aleksandru Radović!

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s